در هفتههای اخیر جنگندههای روسیه/سوریه با بمبهای ترکشزای FAB-500Sh، مجهز به چتر، بمباران شهرهای سوریه را ادامه دادهاند. هدف گرفتن مدرسهی دهکده حاس در ریف ادلب که ۲۲ کودک را کشت (آمار یونیسف: https://goo.gl/mM7qVM ) از جملهی این بمبارانها بود.
بمبهای استفاده شده در این حمله پیشتر به صورت گسترده در جنگ چچن و علیه گروزنی استفاده شده بودند. ۱۶ سال پیش طی آن جنگ دیدبان حقوق بشر در نامهای به ولادمیر پوتین خواسته بود که استفاده از این بمبها در مناطق مسکونی به دلیل حجم تخریب عظیم آنان متوقف شود (https://goo.gl/XRykGN) به دلیل بزرگ بودن انفجار حاصل از این بمبها و خاصیت ترکشزای آنان، از چتر در پرتاب انها استفاده میشود تا با کاستن از سرعت فرود بمب به وزن نیم تُن، به جنگنده در ارتفاع پایین فرصت فرار از شعاع انفجار داده شود.
وزارت دفاع روسیه نخست اعلام کرد که هیچ جنگنده روسی در آن ساعت در این منطقه عملیات نداشته بلکه یک پهپاد آمریکایی در منطقه فعال بوده است. ( https://goo.gl/ZaEAEH ) در زمان بمباران کاروان امدادرسانی سازمان ملل به حلب در سپتامبر نیز وزارت دفاع روسیه مشابه همین ادعا را مطرح کرده بود.(https://goo.gl/mhmnsO)
از آن سو ماریا زاخاروا، سخنگوی زن وزارت خارجه روسیه در واکنش اولیه درباره بمباران مدرسه حاس گفت« روسیه هیچ ارتباطی با این حمله و این تراژدی مهیب ندارد»(https://goo.gl/2UapkM) اما ساعاتی بعد اعلام کرد«امروز بعد از تحقیق حرفهای درباره تصاویر روستای حاس، فهمیده شد که هیچ حملهای به مدرسه در کار نبوده و در نتیجه هیچ قربانی هم وجود نداشته است» (https://goo.gl/a12qRU)
فیلم مقایسهای زیر لحظهی پرتاب یک بمب آزمایشی روسی با چتر( راست) با نمونهی استفاده شده در دهکده حاس در ادلب(چپ) را نشان میدهد. نمونههای استفاده شده از ۱۰۰ تا ۵۰۰ کیلو متغیر بودهاند.
* فیلم از لحظات اولیه پس از بمباران، ۲۶ اکتبر ۲۰۱۶:(هشدار، حاوی تصاویر دلخراش +۱۸) https://goo.gl/xdgjGX
* آنالیز تصاویر مربوط به بمباران مدرسهی حاس: https://goo.gl/Gpl5rO