ترجمه مقاله موضع رسمی روزنامه گاردین انگلیس پیرامون حمله شیمیائی به خان شیخون در ادلب، ۵ آوریل ۲۰۱۷
«تصاویر اندوهبار مصدومین مستاصل و کودکان جانباخته در سوریه با طور غمانگیزی بسیار آشنا هستند. اما حمله روز سهشنبه به استان ادلب تحتکنترل شورشیان واکنشی را ایجاب کرده است؛ این حمله یکی از بدترین حملات مظنون به شیمیائی در طول ۶ سال جنگ است. رخدادی که جان دستکم ۶۷ تن را گرفت و علائم، استفاده از عامل اعصاب، احتمالا سارین، را نشان می دهند. این حمله مکانی را هدف گرفت که هزاران تن از بیم درگیریهای رخداده در نزدیکی در آنجا پناه گرفته بودند. این حمله سپس با حملات به مراکز درمانی که قربانیان را مداوا میکردند پی گرفته شد. نماینده بریتانیا در سازمان ملل میگوید این حمله«تمام نشانیهای حملهای از جانب رژیم» را داشته است. کاخ سفید دولت سوریه را متهم به حملهای «شنیع» کرده است.
دمشق استفاده از جنگافزارهای شیمیایی را تکذیب میکند و معین کردن مادههای مورد استفاده همواره دشوار بوده است بویژه با درنظر گرفتن مشکلاتی که کارشناسان در دسترسی به محل رخداد حادثه داشتهاند. با این وجود، شواهد به دست آمده تا کنون به یک سمت اشاره دارند؛ نه تنها از این جهت که تولید سارین امر آسانی نیست. در سال ۲۰۱۳ پس از آنکه گاز سارین تا ۱۳۰۰ تن را در منطقه محاصرهشده غوطه در دمشق کشت، بشار اسد زیر تهدید حمله آمریکا موافقت کرد که انبارهای سلاحهای شیمیائیاش را از بین ببرد. اما یک گزارش شورای امنیت سال پیش هشدار داد که رژیم به حملات با گاز کلر علیه شهروندان ادامه میدهد (دولت اسلامی همچنین گاز سولفور خردل را استفاده کرده است) سازمان جهانی دیدبان حقوق بشر ۲۴ حمله با گاز کلر از سال ۲۰۱۴ بدین سو را ثبت کرده است که این شامل استفاده سیستماتیک در حلب نیز میشود. سوءظن این است که حمله سهشنبه، همچون مورد حملهی مشکوک به سارین دیگری که در ماه دسامبر در شرق حما ۹۳ تن را کشت مقابله به مثلی باشد در برابر فشاری نظامی که رژیم در ناحیه آن را احساس میکند. وقتی رژیم عقبرانده شده خواسته است هزینهای به طرف روبرو تحمیل کند، از جیب جان غیرنظامیان.
اکنون برخی خواستهاند ارتباطی رسم کنند بین استفاده از عاملهای مرگبارتر و تغییر موضع آمریکا در قبال سوریه.وزیر خارجه هفته پیش گفته بود آیندهای آقای اسد امری مربوط به مردم سوریه است در حالیکه نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد کنار زدن او دیگر اولویت به حساب نمیآید(گرچه بعدتر این اظهارنظر را تلطیف کرد)
این اظهارنظرها به طور خطرناکی این اطمینان را نزد رژیم «تقویت» کرد (بیشتر از اینکه چنین فکری را ایجاد کند) که میتواند به ارتکاب جنایات جنگی دست زند بیآنکه عقوبتی در انتظارش باشد. زمانی که دونالد ترامپ کاندیدا بود گفته بود آیندهی آقای اسد در قیاس با مسئلهی شکستدادن داعش مسئلهای درجه دو از نظر اهمیت به شمار میرود.
در ماه فوریه، روسیه و چین یک قطعنامه شورای امنیت را که قصد وضع تحریم بر روی استفاده از سلاحهای شیمیایی بود وتو کردند. نشست روز چهارشنبه هم بعید است تغییر زیادی صورت دهد. اروپا عمیقا نگران است، نه تنها از بابت امنیت خودش و اینکه تاکید کرده بود در آینده جایی برای آقای اسد نیست، بلکه از این بابت که حمله ساعاتی قبلی از کنفرانسی دوروزه در بروکسل در باب آینده سوریه اتفاق افتاد که توسط سازمان ملل و اتحادیه اروپا ترتیب داده شده بود. مذاکرات صلح نیز که سالهاست در جریان است و انتظارات اکنون به پایینترین سطح از هر زمان دیگری رسیده است.
تاثیر وحشتناک سلاحهای شیمیایی در جنگ جهانی اول سبب شد تا پس از آن جنگ اقدامات کنترلی روی آنها در دستور کار قرار گیرد. ۱۹۰ کشور، از جمله سوریه، کنوانسیونی را امضا کردهاند که آنان را ممنوع اعلام میکند. اکنون کارشناسان هشدار میدهند که خطر وجود دارد که استفاده از آنها دوباره عادی شود. بخشی از وحشت حملهی روز سهشنبه این است که این حمله جان بسیاری را گرفت و ظن استفاده از گاز سارین جامعه جهانی را که ظاهرا بر سر استفاده از گاز کلر جریحهدار کرده بود وادار به واکنش کرده است. اگر مقصرین تا کنون متوقف نشدهاند باید تمامی تلاشها صرف آن شود تا به محکمهی عدالت کشیده شوند. با تبدیل بیعقوبتی به امری دائمی، آن تراژدی که بر سر مردم سوریه آمده است تاثیرات فاجعهباری روی بسیاری از دیگران نیز خواهد داشت.»
منبع: https://goo.gl/XWPN4b