«چگونه سفیر سابق بریتانیا در سوریه در بیبیسی ظاهر شد تا از اسد دفاع کند؛ بعد از اینکه بیسروصدا شغلی از پدر همسر دیکتاتور گرفته بود»
ترجمه مقالهی روزنامه تلگراف انگلیس از اسناد تازهیافته این نشریه پیرامون ارتباط سفیر سابق بریتانیا در سوریه با حکومت بشار اسد:
«سفیر سابق بریتانیا در سوریه که [چندی پیش] درمصاحبهای در تلویزیون بیبیسی ظاهر شد تا از دولت بشار اسد دفاع کند؛ پیش از آن مصاحبه به ریاست گروهی لابیگر منصوب شده بود که به پدر همسر بشار اسد در انگلیس تعلق دارد.
پیتر فورد ۵۹ ساله، ماه گذشته با این ادعا که بشار اسد علیه مردم خودش مرتکب حمله شیمیایی نمیشود جنجال به پا کرده بود.
اکنون تلگراف میتواند افشا کند که تنها چند هفته قبل از حمله شیمیایی ۴ آوریل، آقای فورد ریاست لابی پرمناقشهی «British Syrian Society» را به عهده گرفته بوده است.
موسس این گروه «فواذ اخرس»، متخصص قلب و ساکن لندن است که دخترش «اسماء اسد» همسر بشار اسد بوده و خودش نیز حامی نزدیک رژیم سوریه است و به صورت مرتب متهم به ایفا کردن نقش سخنگوی اسد در غرب شده است.
طبق اسناد موجود در «نهاد رسمی ثبت شرکتهای بریتانیایی» (Companies House) آقای فورد که پیش از این نیز به حمایت از رژيم اسد متهم شده بود، در تاریخ ۲۸ فوریه گذشته به این سمت منصوب شده است.
پس از حمله شیمیایی به استان ادلب که منجر به کشته شدن بیش از هفتاد نفر شد و حمله آمریکا به پایگاه نظامی دولت سوریه را در پی داشت، آقای فورد در بیبیسی مصاحبه کرد و مراتب تردید خود را از دست داشتن دولت اسد در این حمله ابراز کرد.
او که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ سفیر انگلیس در دمشق بوده است، اظهار داشت این به شخصیت رئیسجمهور سوریه نمیخورد که درست زمانی که واشنگتن در حال فاصله گرفتن از سیاست اوباما در مورد سوریه است، دولت وقت ترامپ را تحریک کند.
او گفت:«اسد ممکن است ظالم و بیرحم باشد ولی دیوانه نیست. غیرمنطقی است که به دست خودش چنین مخمصه ای ایجاد کند بدون اینکه برایش منفعتی نظامی در پی داشته باشد. جایی که بمباران شیمیایی شده هیچ اهمیت نظامی نداشت. واقعا کار بیمعنایی بوده است که انجام بدون دلیلش موجب عصبانیت روسها میشد. اصلا محتمل نیست. به همین سادگی.»
سال گذشته آقای فورد به غلط مخالفان اسد را مقصر حمله به کاروان کمکرسانی سازمان ملل (در حال ورود به منطقه تحت محاصره حلب شرقی) شناخت، در حالیکه بررسیهای انجام شده نشان داد حمله کار هواپیماهای روسی و یا دولت سوریه بوده است.
حسابهای مالی گروه British Syrian Society نشان نمیدهد که آیا آقای فورد برای سمت فعلی دستمزد هم دریافت میکند یا نه. اگرچه این موسسه به سبب حمایتش از رژيم اسد در سالهای گذشته درگیر مناقشه های متعدد بوده است و بسیاری از شخصیتهای انگلیسیالاصل رده بالایی آن از همکاری با این موسسه استعفا دادهاند. این موسسه سال گذشته متهم شد جلسهای تبلیغاتی در دمشق ترتیب داده است که مقامات رسمی دولتی سوریه پشتیبان آن بودهاند.
در سال ۲۰۱۲ پس از آنکه افشا شد دکتر« اخرس» با اسد مکاتبه ایمیلی داشته و در آنها به وی مشاوره داده است که چطور اسناد و شواهد شکنجه غیرنظامیان را منکر شود، «سر اندرو گرین» یکی دیگر از سفرای سابق انگلیس در سوریه که سمت ریاست مشترک در این موسسه را به عهده داشت از سمتش استعفا کرد.
دکتر اخرس از یک شبکه ایمیل خصوصی برای مکاتبه با رهبر سوریه استفاده میکرد تا به وی مشورت بدهد چطور رژیم باید به انتقادات پاسخ بدهد و چگونه سرکوب تظاهرات مخالفینش را توجیه کند. از جمله اینکه چطور جوابی برای خنثی کردن اثر ویدیوهای منتشره از شکنجه کودکان بدهد.
از جمله افراد دیگری که [از همکاری با این موسسه] استعفا دادند، میتوان به «برایان کانستنت» و «سر گوین آرتور» («شهردار کبیر» لندن) اشاره کرد که در بخش خزانهداری موسسه مسئولیت داشتند.
سر اندرو در زمان استعفا گفت:« این واقعا مایهی تاسف است. موسسه کارهای مثبت و موثر زیادی انجام داده بود ولی مشکل میتوان ادامه روشنی برایش متصور بود. در نتیجهی افشای شواهد اخیر، پنج نفر از اعضای انگلیسی موسسه تصمیم به استعفا گرفتند.»
پیش از آن ضربه نیز، بانک HSBC در سال ۲۰۱۱ اعلام کرده بود که حاضر به ادامه همکاری با موسسه نیست. افشای مکاتبات ایمیلی با اسد در سال ۲۰۱۲ و اینکه به اسد یاد داده شده بود بحران را چطور کنترل کند؛ برای دکتر اخرس، متخصص قلب در خیابان هارلی که اوقاتش را بین لندن و دمشق میگذراند، آبروریزی شرم آوری بود.
نکته دیگری که در ایمیل ها افشا شد بود این بود که در بحبوحهی بحران و سرکوب در کل کشور، دخترش اسماء اسد[همسر بشار اسد] مشغول خرید آنلاین جواهرات و مبلمان و آثار هنری قیمتی بوده است.
بشار اسد، در اولین بیانیهی عمومی پس از حمله شیمیایی هفته گذشته، علیرغم شواهد رو به افزایش مبنی بر ارتباط نیروهای دولتی با حمله، نقش دولتاش را در آن انکار کرد. روی وبسایت موسسه نیز بیانیهای موجود است که میگوید «کمیتهی سوریهای بریتانیایی (BSS) از مشاهده خشونت و کشتار در سوریه بسیار متاثر و منقلب است. ما با همه دوستان عزیزمان در سوریه همدردیم و آرزو میکنیم بحرانی که از مارس ۲۰۱۱ دامن سوریه را گرفته هرچه زودتر خاتمه یابد. ما به تلاشمان در تقویت رابطه بین مردم سوریه و بریتانیا با تمام قوا ادامه خواهیم داد و چشم انتظار روزی هستیم که بتوانیم شاهد محیطی سازندهتر در سوریه باشیم.»
کانال بیبیسی روز گذشته در بیانیهای از همکاری با آقای فورد به عنوان تحلیلگر مسائل سوریه دفاع کرد. یک سخنگوی این شبکه گفت:«از زمانی که ظرف سال اخیر آقای فورد در موقعیتهای گوناگون در برنامه های بی بی سی حضور یافته نظرات خاصاش مورد توجه قرار گرفته است؛ از این رو که با زبانی قابل درک مسئله را برای مخاطب بازگشایی کرده است. برای مثال او مکررا به عنوان ‹یک منتقد قدیمی سیاستهای غرب› توصیف شده و از معدود کسانی است که فکر میکند بشار اسد راه حل (بحران) سوریه است.»
تلاش برای دستیابی به آقای فورد جهت اظهارنظر بینتیجه ماند.»
منبع: تلگراف، ۲۲ آوریل ۲۰۱۷ https://goo.gl/EjvMBu