انتشار گزارش شورای امنیت ملی فرانسه درباره کاربرد گاز سارین در خان شیخون: «حمله شیمیایی
در چارچوب عملیات نظامی سپاه قدس ایران، حزب الله لبنان و ارتش سوریه در شمال حما صورت گرفته است»
پس از گذشت ۲۲ روز از حمله شیمیایی به خان شیخون در ادلب، گزارش شورای امنیت ملی فرانسه بنابر اطلاعات دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی این کشور پیرامون حمله ۴ آوریل منتشر شد. این گزارش ضمن آنالیز حمله در بعد شیمیایی و نظامی، مسئولیت آن را متوجه دولت سوریه دانسته است. آنچه در زیر میآید ترجمه از این گزارش است:
«در ۴ آوریل حمله هوائی به غیرنظامیان در خان شیخون بیش از ۸۰ تن را کشت. طبق اظهار نظر کارشناسان علائم اولیه مشاهدهشده که شامل گشادی مردمک، خفگی، کبودی لبها، کف سفید روی صورتها، تشنج، تعداد مرگ بالا و مصدوم شدن متعاقب امدادرسانان بود، نشان از کاربرد گاز مرگبار عامل اعصاب داشت. این حملات در چارچوب حملات شیمیایی ادامهدار از ۲۰۱۳ بدین سو است. فرانسه در چندین نوبت دادههای بیولوژیک و نمونههای جمعآوری شده از محلهای حادثه را آنالیز کرده و استفاده از کلر و سارین را تایید میکند.
تحلیل فنی حمله ۴ اوریل:
فرانسه منابع لازم را به کار گرفت تا نمونههای اختصاصی خود را از حمله مشکوک به سارین در ۴ آوریل در استان ادلب جمعآوری کند.
آنالیز دادهها حضور ۳ ماده را نشان میدهند: سارین، ماده ثانویه متیلفوسفونات دیسپروپی که به هنگام ساخت سارین از ایزوپروپونال و دیفلورید متیلفسفونیل تولید میشود و هگزامین. آزمایش خون قربانیان نیز که در همان اوان واقعه در سوریه گرفته شد نشان میدهد آنان در معرض سارین قرار گرفتهاند. در نتیجه فرانسه به طور مستقل و قطعی استفاده از سارین را تائید میکند. پیشتر آمریکا، بریتانیا، ترکیه و سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی به نتیجه یکسان رسیده بودهاند.
بنابر گزارش سرویسهای اطلاعاتی، پروسهی ساخت و ترکیب سارین با همکاری نهاد تحقیق و مطالعات علمی سوریه SSRC، ارتش سوریه و نهادهای امنیتی به انجام رسیده است که شامل استفاده از «هگزامین» به عنوان ماده تثبیتکننده است و دیفلورید متیلفسفونیل به عنوان حاصل فرعی این واکنش شناخته میشود.
اطلاعات دربارهی اثبات استفادهی رژیم سوریه از بمب به صورت مشخص بر پایهی آنالیز بمب منفجرنشدهای از سارین است که چهار سال پیش در ۲۹ آوریل ۲۰۱۳ توسط یک هلیکوپتر روی شهر سراقب در ادلب پرتاب شده است. هلیکوپتر از ناحیه شمال شرقی وارد این شهر شده و سه بمب را در حرکت به سمت جنوب روی محلههای غربی پرتاب کرده بود. در انفجار بمب اول کسی آسیب ندید، در نقطه دوم که ۱ تن را کشت و ۲۰ تن را مصدوم کرد در چاله و بقایای بمب نشان سارین پیدا شد و سازمان ملل در دسامبر ۲۰۱۳ آن را تائید کرد. در محل اصابت سوم بمب کوچک عملنکرده پیدا شد که مشابه دو نمونه قبلی بود. آنالیز محتوای کپسول، وجود ۱۰۰ میلیگرم سارین مایع با غلظت ۶۰ درصد به همراه دیفلورید متیلفسفونیل و هگزامین را نشان داد. بقایای کپسول سارین بمباران خان شیخون در ۴ آوریل دقیقا همان ترکیب با مکانیزم مشابه را نشان میدهد. همچنین استفاده از هگزامین که مارک اختصاصی خود را روی بمب گذاشته و در دفعات پیشین هم مشاهده شده محصول نهاد تحقیق و مطالعات علمی سوریه SSRC است.
آنالیز نظامی موقعیت تاکتیکی در حدود ۴ اوریل ۲۰۱۷
حمله ۴ آوریل در پی آن انجام شد که نیروهای امنیتی و مسلح سوریه و حامیانشان ضدحملهای را، در پاسخ به پیشروی گروههای مسلح و هیئت تحریرالشام در شمال حما از ۲۲ مارس، در بخشی از حما آغاز کرده بودند. در ۲۳ مارس نیروهای نخبه سوری موسوم به قوات النمر، به همراه حزبالله و سپاه قدس ایران در منطقه پیاده شدند. در ۲ آوریل، نیروهای امنیتی و مسلح سوری به همراه حامیانشان خط مقدم مقابل را عقب زدند در حالی که همچنان در گرفتن تمام نقاطی که مخالفان تصرف کرده بودند ناکام ماندند. بمبارانهای بعدی با جنگافزارهای غیرممنوعه در منطقه حما مشاهده شده است.
سرویسهای اطلاعاتی فرانسه از حرکت یک بمبافکن سوخو-۲۲ از مبدا پایگاه هوائی شعیرات در صبح ۴ آوریل و ۶ حمله هوائی آن روی خان شیخون مطلع است.
با توجه به ساختار حاکم بر فرماندهی نظامی کل سوریه، سرویسهای اطلاعاتی فرانسه بر این باورند که تنها بشار اسد به همراه عدهی منتفذ معدودی از حلقه درونی او اجازه صدور دستور استفاده از تسلیحات شیمیایی را دارند.
آنالیز حضور گروههای مسلح در حما و تواناییهای آنان
بادرنظر گرفتن تائید موارد استفادهی داعش از گاز خردل از ۲۰۱۵ بدینسو، فرانسه ارزیابی میکند تئوری حمله با گاز عامل اعصاب در ۴ آوریل از سوی گروههای مسلح معتبر نیست. فرانسه هیچ اطلاعات تائیدآمیزی از وجود سارین در اختیار گروههای مسلح ندارد:
هیئت تحریرالشام: حاصل ترکیب جبهه فتحالشام القاعده و چند گروه افراطی دیگر پس از سقوط حلب. همکاری عملگرایانه بین هیئت تحریرالشام و دیگر گروههای مسلح در بخش شمالی حما در اواخر ماه مارس مشاهده شد. حسب دانش سرویسهای اطلاعاتی فرانسه، هیچکدام از این گروهها توانایی استفاده از عامل گاز اعصاب یا توان هوائی مقتضی برای حمله با آن را ندارند.
تئوری اینکه داعش این حمله را ترتیب داده است نیز قابل پذیرش نیست. از آنجا که داعش در این بخش از حما حضور ندارد، همچنین سرویسهای اطلاعاتی فرانسه مشاهده نکردهاند که داعش دارای سارین باشد یا از توان حمله هوائی برخوردار باشد.
همچنین از نظر سرویسهای اطلاعاتی فرانسه این تئوری که حمله صحنهسازی بوده یا توسط مخالفان جعل شده معتبر نیستند بویژه از دو جهت: هجوم گسترده و در زمان محدود به بیمارستانها در سوریه و ترکیه، و همچنین آپلود گسترده و همزمان ویدیوهایی دارای نشانههای استفاده از عامل گاز اعصاب.
ادامهی برنامهی زیرزمینی تسلیحات شیمیایی سوریه از سال ۲۰۱۳ بدین سو:
در گزارش دیگر خارجشده از طبقه ردهبندی محرمانه سرویسهای اطلاعات در سال ۲۰۱۳، سرویسهای فرانسه آگاهی خود را از وجود برنامه تسلیحات شیمیایی رژیم و حملات شیمیایی آن ابراز کردند. آنها اشاره کردند که سارین به طور عمده در فرمی دوگانه به کار میرود: ترکیب با دیفلوئورید متیلفسفونیل (مادهی تشکیلدهنده در تولید سارین) و ایزوپروپونال که درست قبل از استفاده تولید میشود.
فرانسه به اطلاع سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی رساند که توضیحات دولت سوریه درباره اینکه حدود ۲۰ تن ذخایر دیفلوئورید متیلفسفونیلاش به هنگام تست و یا براثر حادثه از بین رفته است توضیحاتی اغراق شده است. از ۲۰۱۴ بدینسو فرانسه تلاش سوریه برای تهیه و دستیابی به دهها تن ایزوپروپونال را مشاهده کرده است. بخش معاونت تائید ادعاها در واحد فنی سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی (DAT ) نیز در دستیابی به شاهدی مبنی بر درستی مدعاهای سوریه ناکام بوده است. سازمان منع گسترش خود نیز تناقضهای بزرگی در توضیحات سوریه پیرامون حضور مشتقات سارین در مکانهایی که فعالیت مرتبط با گاز سمی از آن را گزارش نکرده بود، تشخیص داده است.
با توجه به نتیجهگیریهای واحد DAT و بنابر اطلاعات کسبشده از سوی فرانسه، تردیدهای بزرگی پیرامون درستی، صحت و انجام کامل خلع تسلیحات شیمیایی سوریه و نابودسازی انبار آنان وجود دارد. فرانسه بر این باور است که سوریه توانایی تولید یا ذخیره سارین را نگاه داشته است بر خلاف تعهدش به نابودی کلیه ذخایر و تواناییهایش.
رژیم دمشق به کاربرد تسلیحات شیمیایی علیه مردم خودش از زمان پیوستن به کنوانسیون منع استفاده از تسلیحات شیمیایی در ۱۳ اکتبر ۲۰۱۳ ادامه میشدهد. بیش از ۱۰۰ مورد مشکوک به استفاده از کلر و همچنین سارین موجود بوده است.
نتیجهگیری
بنابر برآورد جامع و بر پایه اطلاعات هماهنگ و قابل اتکا که توسط سرویسهایمان جمعاوری شدهاند، فرانسه اظهار میدارد که سرویس نیروهای امنیتی و مسلح سوریه مرتکب حمله شیمیایی با سارین علیه غیرنظامیان در خان شیخون در ۴ آوریل ۲۰۱۷ شدهاند.»
منبع: https://goo.gl/DSWCtT