موسسه بینالمللی تحقیقات استراتژیک (IISS) به تازگی گزارش سالیانه خود را از درگیریهای نظامی در نواحی مختلف دنیا منتشر کرده است. نمودار زیر که در این گزارش آمده است، سهم هر کشور از ۸۲ هزار کشتهشده در درگیریهای خاورمیانه و شمال آفریقا را طی سال گذشته میلادی نشان میدهد. ( https://goo.gl/fl7Cgv )
سوریه با اختصاص دادن ۶۱ درصد کل تلفات با اختلاف در مکان نخست این جدول و پس از آن عراق با ۲۱ درصد، یمن با ۹ درصد، ترکیه با ۴ درصد و مابقی کشورهای خاورمیانه روی هم با ۵ درصد رتبههای بعدی را اشغال میکنند.
از سوی دیگر این نمودار و غیبت «لیبی» در شمار کشورهای دارای بیشترین تلفات جنگ طی سال گذشته، پاسخی عرضه میکند به رایجترین استدلال «درس عبرت» سالهای اخیر علیه ایدهی مداخله بینالمللی برای پایان دادن به کشتار در سوریه: «آیا میخواهید سوریه به سرنوشت لیبی دچار شود؟»
لیبی با تخصیص حدود ۱ درصد از ۸۲ هزار کشتهی جنگهای خاورمیانه و شمال آفریقا به خود در مقابل ۶۱ درصد سهم سوریه در سال گذشته، نشان میدهد که استدلال مخالفان مداخله جامعه جهانی به نفع قطع کشتار تا چه حد بیگانه از واقعیتهای جاری روی زمین و تا چه میزان مرتبط با مقاصد ایدئولوژیک بوده است. در حقیقت آمار نشان میدهد که چگونه وضعیت ازهمگسیخته و پر از آشوب فعلی لیبی در قیاس با آنچه سوریهی کنونی در حال تجربهی آن است؛ آرزو و رویایی دوردست به شمار میرود.
رتبه سوریه در این نمودار همچنین به مثابه یادآوری است که میتواند بار دیگر ابعاد و تبعات مشارکت ایران در بزرگترین خونریزی حال حاضر جهان را پیشاروی مخاطب گذارد. در حالیکه سهم مهیب مرگ غیرنظامیان در آن برای سالها و سدهها صفحات کتابها پیرامون مداخله ایران در جنگ سوریه را سیاه خواهد کرد.