موسسه اطلاعاتی اکونومیست بریتانیا(EIU) با سابقه حدود ۷۰ سال، ردهبندی کشورهای جهان را سالانه بر اساس شاخصهای دموکراتیک منتشر میکند.
نمرهدهی به کشورها در این نهاد اطلاعاتی بر اساس آنالیز فاکتورهای وضعیت آزادیهای مدنی، فرهنگ سیاسی، عملکرد دولت، مشارکت سیاسی و تکثرپذیری و پروسه انتخاباتی انجام میپذیرد و نمره هر کشور از ۱۰ محاسبه میشود. کشورها بر این اساس در چهار گروه کلی «دموکراسی کامل(نظیر نروژ)، دموکراسی معیوب(نظیر آمریکا)، حکومتهای میانه و ترکیبی(نظیر عراق) و حکومتهای خودکامه(نظیر ترکمنستان)» جای میگیرند. ( https://goo.gl/iE7nuu )
در ردهبندی سال گذشته این لیست، ایران با کسب رتبه ۱۵۴ و سوریه با کسب رتبه ۱۶۶ از ۱۶۷ کشور جهان، هر دو در بخش حکومتهای خودکامه به چشم میخورند.
در این ردهبندی بالاتر از ایران، کشورهایی نظیر قطر(۱۳۵)، زیمباوه(۱۴۰)، جیبوتی(۱۴۵)، بحرین(۱۴۶)، افغانستان(۱۴۹) و سودان(۱۵۱) قرار دارند و پایینتر از ایران(۱۵۴)؛ لیبی(۱۵۵)، یمن (۱۵۶) و عربستان سعودی(۱۵۹) قرار گرفتهاند.
سوریه(۱۶۶) در میان چاد(۱۶۵) و کرهشمالی(۱۶۷)، در زمره سه کشور قعر جدول است.(لیست کامل بر اساس اسامی کشورها: https://goo.gl/JtX6Qq )
تصویر زیر همچنین مقایسه نمره برآورد شده برای ایران و سوریه را توسط موسسه اکونومیست طی ۱۰ سال اخیر نشان میدهد.