قاسم سلیمانی و قرار دادن« کلید در انبارهای سلاح ایران» دراختیار ابومهدی المهندس طراح عملیات بمبگذاری انتحاری
قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران در سخنرانی تازه خود به ارسال «هزاران تُن اسلحه» به تشکیلات تحت فرماندهی ابومهدی المهندس تحت عنوان حشدالشعبی در عراق پرداخته است و خود را سرباز او «با چهل سال سابقه مبارزه» خوانده است.
ابومهدی المهندس، زادهی عراق با اسم حقیقی جمال جعفر الابراهیمی، متهم ردیف نخست رشته بمبگذاریهای ۱۹۸۳ کویت است که طی آن سفارت آمریکا و فرانسه (به همراه ۳ هدف دیگر شامل فرودگاه) با کامیونهای انتحاری حاوی سیلندرهای گاز پرشده از مواد منفجره هدف قرار گرفتند که بر اثر آن ۵ تن کشته و ۸۶ تن زخمی شدند.( https://goo.gl/myvzLY ) این حملات به همراه حمله حزبالله به سفارت آمریکا در لبنان در مدتی قبلتر در همان سال، نخستین حملات انتحاری تاریخ معاصر خاورمیانه به شمار میآیند. دادگاه عالی کویت ابومهدی المهندس را به عنوان یکی از طراحان عملیات به اعدام محکوم کرد در حالی که او به ایران گریخته بود.( https://goo.gl/ZgHKak ) گفته میشد حملات به انتقام جانبداری دولتهای فرانسه، آمریکا و کویت از عراق در جنگ با ایران صورت گرفته است. فعالیت او در حزب الدعوه تحت حمایت ایران و در اردوگاه نظامی صدر در نزدیکی اهواز برای جنگ علیه ارتش صدام حسین در ردیف نیروهای سپاه پاسداران ادامه یافت.
مقامات اطلاعاتی غربی همچنین او را پشت سر هواپیماربایی و تلاش برای ترور شاهزادهی کویتی جابر الصباح در سال ۱۹۸۵ دانستند.( https://goo.gl/ZgHKak )
او با اشغال عراق و سقوط صدام حسین به عراق بازگشت و در ۲۰۰۵ به نمایندگی از مردم استان بابل انتخاب شد. زمانی که سفارت آمریکا از آن مطلع شد و حضور طراح بمبگذاری انتحاری را در مجلس عراق با نوری المالکی نخستوزیر مطرح کرد، نوریالمالکی با موافقت گفت که مجلس نمیتواند مکان امنی برای افراد تحت تعقیب باشد.( https://goo.gl/ZgHKak ) درنتیجه او به ایران فرار کرد و مقامات وزارت خارجه ایران گفتند که از تحویل او خودداری میکنند و تامین امنیت وی بر عهده آنان است.( https://goo.gl/V5kJTF )
او سپس با بازگشت مخفیانه مجدد به عراق فرماندهی عملیات گروه شورشی وابسته به سپاه قدس ایران به نام کتائب حزبالله را عهدهدار شد که اکنون بخشی از نیروهای حشدالشعبی به حساب میآید. کتائب حزبالله از اولین گروههایی بود که «بمب کنار جادهای» را به شکلی گسترده در جریانهای جهادی شیعی عملیاتی کرد و مسئولیت بمبگذاریهای خونین و حملات ایذایی علیه نیروهای ائتلاف و ارتش عراق را در جریان سال ۲۰۰۸ بدین سو برعهده داشت که متعاقبا در لیست گروههای تروریستی آمریکا قرار گرفت.( http://goo.gl/XbsR3J ) از جمله عملیات آنها میتوان به هجوم راکتی به مقر سازمان ملل متحد در نوامبر ۲۰۰۸ اشاره کرد که دو کارمند این سازمان را کشت و یا بمبگذاری ژوئن همان سال این گروه در بغداد که جان ۱۸ غیرنظامی را گرفت.( https://goo.gl/HytwWZ ) در سال ۲۰۰۹ ابومهدی المهندس به جرم سازماندهی شبکه قاچاق اسلحه در مرز ایران و عراق در لیست افراد تحت تحریم وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفت.( http://goo.gl/MnVFx6 ) با عقبنشینی آمریکا از عراق بار دیگر وی به شکلی رسمی در عراق فعال شد.
کتائب حزبالله سپس از ۲۰۱۲ بدینسو توسط ایران در سوریه در حمایت از نیروهای ارتش بشار اسد به کار گرفته شد. در عراق ابومهدی المهندس با ظهور داعش فرماندهی نیروهای شیعی موسوم به حشدالشعبی را برای جنگ عهدهدار شد که طرح ایران را برای ساخت ارتشی شیعی و موازی با ارتش عراق دنبال میکرد ( https://goo.gl/TBnL1p ) . در حالی که با ارتکاب جنایات جنگی توسط شبهنظامیان این گروه در عملیات تکریت توسط دولت از ورود به محدوده شهری منع شده بودند (گزارش ۶۵ صفحهای سازمان جهانی دیدبان حقوق بشر:«بقایای ویرانگر؛ تجاوزات شبهنظامیان پس از بازپسگیری تکریت» https://goo.gl/2XrybB )؛ در عملیات جاری موصل در محدوده بیابانی غرب تلعفر به عملیاتی با نام «محمد رسولالله» پرداختند. سازمان عفو بینالملل در گزارش ۴۸ صفحهای فوریه امسال خود با عنوان ««چشم بستن بر مسلح کردن واحدهای حشدالشعبی» آنان را به جرم منفجر کردن مساجد اهل سنت، تخریب و آتشزدن منازل، بمباران کور مناطق مسکونی، ربودن و گروگانگیری غیرنظامیان، شکنجه و تیرباران در بازداشتگاهها، اعدام صحرائی و خودسرانهی مظنونین و سوزاندن جنازهها و مثله کردن اجساد به جنایت جنگی متهم کرد و از قدرتهای بزرگ خواست جلوی ایران را برای ارسال سلاح به حشدالشعبی بگیرند.( https://goo.gl/KhAXXe )