کشتهشدن عضو سپاه پاسداران، محسن حججی، در جریان حملهی داعش به محل استقرار شبهنظامیان عراقی کتائب سیدالشهداء در منطقه التنف در شرق سوریه فرصتی برای دستگاه تبلیغات رسمی ایران ایجاد کرده است تا با ایجاد موج رسانهای تلاش کند فشار روانی حاصل از انتقادات چند سال اخیر پیرامون نجنگیدن با داعش در سوریه را مغلوبه ساخته و مرگ محسن حججی را به عنوان شاهدی بر خلاف آن اقامه کنند. کمپینی رسانهای که تازهترین نمونه از حرکات سازماندهیشده حکومتی برای ترغیب افکار عمومی به ادامهی مداخله نظامی در سوریه به شمار میرود.
با اینحال همانطور که در نقشه زیر نشان داده میشود، رخداد منجر به مرگ محسن حججی و ۴۱ شبهنظامی دیگر گروه عراقی کتائب سیدالشهدا، در امتداد قصد نیروهای وابسته به ایران برای خارج کردن منطقه از کنترل نیروهای ارتش آزاد سوریه رخ داده است.
سه ماه پیش، در می ۲۰۱۷، ایران تصمیم گرفت این منطقه را که در اختیار گروههای زیرمجموعه ارتش آزاد سوریه و تحت حمایت آمریکا بود (عمدتا چهار گروه جیشالاسود الشرقیه، قوات احمد عبدو، شهدای قریتین و جیش المغاویر الثوره) از کنترل آنان خارج کرده و ناحیه مرزی موسوم به التنف را در اختیار بگیرد. این گروهها همچنان تا چند روز پیش از آغاز حمله ایران درگیر جنگ با داعش بودند. (فیلم: https://goo.gl/RHDeVs )
به منظور عملی کردن پروژه، ایران از دو جهت از یک سو با حرکت دادن نیروهای وابسته حشدالشعبی در درون خاک عراق به سمت مرز تحت عملیات موسوم به «محمد رسولالله ۲» و از سوی دیگر با حرکت دادن شبهنظامیان افغان، عراقی، سوری شیعی و لبنانی در درون سوریه[نظیر کتائب امام علی، کتائب سیدالشهداء، فرقه ۳۱۳ یا لواء سیده رقیه نیروی جعفری] به سمت شرق تلاش کرد این دو را به یکدیگر رسانده و مرز را تحت کنترل درآورند. رویدادی که در ابتدا با هشدار ایالات متحده و مواردی از بمباران مقطعی( https://goo.gl/HnXqJV )، اما در نهایت با دستور عقبنشینی به نیروهای تحت حمایت همراه شد.
همزمان ارتش سوریه نیز برای کامل کردن پروژه، از سمت شرق سویدا حمله خود را به نیروهای ارتش آزاد (عمدتا گروه جیش احرار العشائر تحت حمایت اردن و آمریکا) آغاز کرد و با عقبنشینی آن نیروها طبق خواست ایالات متحده توانست به سرعت بر بخش وسیعی از این ناحیه بیابانی مسلط شود.
در نتیجهی این فعل و انفعالات نیروهای عراقی وابسته به کتائب سیدالشهدا که از داخل سوریه به این ناحیه رسیده بودند (فیلم رسیدن آنان با پرچم خود به مرز، دو ماه پیش در صفحه گزارش جنگ منتشر شده بود: https://goo.gl/jN2WwF ) مستقر شده و در تیررس حملات بیابانی داعش قرار گرفتند. حملاتی که در گذشته در این ناحیه عمدتا متوجه نیروهای ارتش آزاد سوریه بود(یا مطابق اصطلاح داعش:«صحوات الرده») همچون مورد حمله انتحاری اوریل ۲۰۱۷ به کمپ رکبان که ده تن از انان را کشت. ( https://goo.gl/VpDw2D ) در سوی عراق این دست شبیخونها پیشتر در غرب الانبار مشاهده شده بود.
مشابه مورد حملهی اخیر داعش به کتائب سیدالشهدا که در اثر همجواری با داعش در منطقه بیابانی حاصل شده بود پیشتر برای افغانهای تیپ فاطمیون نیز رخ داده است و ایستبازرسی محل استقرار انان در جاده خناصر در شرق حما بیآنکه درگیر جنگ با داعش در این منطقه باشند چندین بار هدف شبیخون قرار گرفته که طی مهمترین آنها انبار تسلیحاتشان در آوریل سال گذشته توسط داعش غارت شد. ( تصاویر از صفحه گزارش جنگ در زمان رویداد: https://goo.gl/drTniX)