شب گذشته و طی حمله محدود موشکی آمریکا، فرانسه و بریتانیا ساختمانهای وابسته به مرکز تحقیقات و توسعه شیمیایی سوریه، موسوم به SSRC، در دمشق و عمدتا در منطقه برزه هدف قرار گرفتند.
بین این مرکز ، حکومت ایران و وزارت دفاع سوریه سابقه همکاری طولانی مدتی وجود داشته است.
متن زیر، ترجمه بخشی از سند محرمانه ۱۲ سال پیش وزارت خارجه آمریکا درباره گزارش ارائه شده توسط آلمان در اجلاس سالانه گروه AG ( کشورهای حامی منع گسترش سلاحهای شیمیایی و بیولوژیکی) در پاریس است که به این همکاری اشاره دارد:
«آلمان فایل پاورپوینتی را ارائه کرد با عنوان «همکاری ایران و سوریه؛ ردیابی برنامهی تسلیحات شیمیایی یا توسعهی زیرساختارهای شیمیایی غیرنظامی؟».
طی آن آلمان گزارشی از مقالهی نشریهی هفتگی امنیت دفاعی جین را ارائه داد که در ۲۶ اکتبر ۲۰۰۵ منتشر شده بود و ادعا میکرد ایران با تاسیس چهار الی پنج تسهیلات تولید ماده تسلیحات شیمیایی در حال کمک به سوریه برای برنامهی جنگافزار شیمیایی نوآورانهاش است. ایران طراحی ساخت و تجهیزات را فراهم آورده است تا سالانه دهها تا صدها تن ماده ویایکس، سارین و خردل تولید شود. مهندسان ایرانی از سازمان صنایع دفاع این کشور از سوریه بازدید کرده و ناظر بر محل کارخانهها و ساخت آنها بودهاند که از انتهای سال ۲۰۰۵-۲۰۰۶ زمانبندی شده است.
توافقهای قبلی ایران و سوریه شامل گلیکول، سولفید سدیم و اسید هیدروکلریک بوده اند که آلمان تصور میکند میتوانند در تولید گاز خردل استفاده شوند. تماسهای قبلی بین سازمانهای صنایع دفاعی ایران و سوریه شامل خط تولید ضدیخ در ژوئن ۲۰۰۵ ، انتقال ۱۵۰۰ آنود گرافیتی در سپتامبر ۲۰۰۵، انتقال ۱۰۰ کیلوگرم کلرید ابیدوکسیم[عامل تولید گاز اعصاب]، فیلتر، محفظه و موارد دیگر است. در سال ۲۰۰۳-۲۰۰۴ نیز ردیابهای ND-CAM منتقل شدهاند.
برداشت کلی آلمان این است که این فعالیتها نشان میدهد تولید تسلیحات شیمیایی به صورت مستقل تنها از سوی سوریه پیگیری نمیشود و ایران دانش محدودی در مهندسی کارخانجات شیمیایی دارد. آلمان همچنین خبر جدیدی دربارهی تلاشهای جدید سوریه برای تولید ماده عامل اعصاب ندارد. آلمان معتقد است سوریه در حال احداث زیرساختی برای مواد اولیه شیمیایی، برای ارتش سوریه یا مرکز مطالعات و تحقیقات علمی SSRC است که در حال تولید مواد شیمیایی با قابلیت استفاده دوگانه برای گاز خردل (شامل سولفید سدیم) است و مابین سازمان صنایع دفاع سوریه و ایران همکاری بلندمدتی در زمینهی موارد مرتبط با NBC(هستهای، بیولوژیکی،شیمیایی) وجود دارد.»
منبع: https://goo.gl/XQYYmP